De zomer is voorbij…

Het is vandaag 1 september. En vaak gaat deze datum gepaard met ‘terug naar school’. Een soort van ‘nieuwe start’.

Zie het als ‘Nieuwjaar’, maar dan om te oefenen… ;-D

En het is vooral dat ‘om te oefenen’ dat ik wel leuk vind. Veel minder druk…

Ook voor mij is het ‘terug naar school’. Morgen starten de trainingen in bedrijven weer.

Ik heb er zin in.

Zowel in de trainingen zelf (praten over dingen waar ik warm voor loop) maar ook het feit dat het terug groepen zijn. Ik hou wel van groepen. Dan is er meer kruisbestuiving.

Maar voor ik afscheid neem van de zomer, wil ik toch even stilstaan bij wat ik mee wil nemen en … achter wil laten.

Wat vond ik leuk / doet deugd en waar wil ik dus meer van?

Ik heb echt genoten van mijn 5 dagen in Genua. Wist je trouwens dat ik jaren geleden een tijd in Italië gewoond heb? Ik merkte echt dat het veel te lang geleden was. Ik miste het. En inderdaad… toen ik er was, voelde het echt als ‘thuiskomen’ (ook al was ik nog nooit in Genua geweest (behalve er ‘s nachts eens doorrijden op weg naar ergens anders). Dit is waarschijnlijk niet iets wat ik wekelijks ga inplannen… (misschien jaarlijks?). Maar… het is wel de moeite waard om eens te gaan kijken: wat deed ik daar wat ik hier ook zou kunnen doen? Ik geef een aantal voorbeelden.

  • Wandelen: vroeger deed ik het veel vaker, tijdens covid deed ik het dagelijks. Ik wil het terug meer doen. Het doet me deugd. Dus ik wil graag terug naar mijn (ongeveer) 10000 stappen per dag. (Ondanks de hitte heb ik in Italië heel veel gewandeld.)
  • Naast het ‘fysieke’ aspect van de 10000 stappen, hou ik ook van het ‘ronddwalen’… rondlopen en zien waar ik uitkom. Dingen ontdekken, verwonderd zijn… Dat deed ik in Genua en … dat kan ik ook hier inplannen…
  • En soms was het echt te warm, of was ik moe en … dan las ik een boek. Urenlang… Tijdens het jaar lees ik vooral boeken ‘voor het werk’ en minder ter ontspanning… Ook dat kan ingepland worden…

Begrijp je waar ik heen wil? Dit zijn maar een paar voorbeelden, er zijn er veel meer… maar… ik wil je gewoon een idee geven.

Wat wil ik achterlaten? Anders doen?

Ik heb gemerkt dat ik ENORM achterop liep met administratie en … schoonmaken. Enerzijds omdat het voor de zomer echt uitzonderlijk druk was en er dus heel weinig ruimte was. Op zo’n momenten maak ik ook bewust tijd voor zelfzorg. Anderzijds omdat ik altijd wel een aantal dingen kan bedenken die ik liever doe dan … administratie en schoonmaken… ;-D
Dat betekent dus dat … een groot deel van de ‘vakantie’ ook daar naartoe gegaan is.

Dat zou ik volgend jaar graag anders zien.

Wat zijn mijn opties:

  • Ik kan minder werken zodat ik er meer tijd voor heb. Dan kan en…  mijn job zal altijd redelijk ‘seizoensgebonden’ zijn.
  • Ik zou het ook kunnen uitbesteden… Maar dat wil ik op dit moment niet doen.
  • Ik kan ‘gewoontes’ creëren om vaker kleine klusjes, taken te doen, zodat ze niet té groot worden en alles een beetje onder controle blijft.

Ik ga voor het laatste en het wordt waarschijnlijk een combinatie van een aantal slechte gewoontes laten vallen en … een aantal nieuwe implementeren.

Stap voor stap.

En hoe zit het met jou?

Wat wil jij graag meenemen en wat wil je liever achterlaten?

Ik nodig je uit om hier even over na te denken, en iets uit te kiezen.

Ik stel voor om het niet te ‘groots’ te zien. Het is ‘om te oefenen’, weet je nog?

Onderzoek toont aan dat kleine aanpassingen meer kans op slagen hebben dan grote plannen.

Wat wil je graags dagelijks (of wekelijks) in gaan plannen, omdat je er tijdens de zomer zo van genoten hebt?

En wat wil je minder gaan doen? Of net inplannen (zie mijn voorbeeld van klusjes en admin), zodat je vakantie de volgende keer nog meer vakantie is?

Een stapje dichter bij het leven dat je echt wil leven!

Begin klein, je kan het nog altijd groter maken of dingen toevoegen.

Succes!

Warme groet,

Nancy

PS: Zelf ga ik aan de slag met ‘Atomic Habits’ of ‘Elementaire gewoontes’ van James Clear (ik heb in het NL beide titels gezien). Zoek hem eens op op Youtube. Of zou je graag hebben dat ik hier een webinar/workshop over doe? Laat het maar weten!

PPS: Wil je geen enkele nieuwsbrief missen? Schrijf je dan hier in!