Hoe veerkrachtig ben je echt? 2.0

Dit artikel verscheen al gedeeltelijk in 2018, maar het blijft relevant dus … Versie 2.0

Steeds meer mensen krijgen een burn-out. Ik denk dat bijna iedereen, op het werk of in zijn vrienden-of familiekring, wel iemand kent die er al mee te maken heeft gehad. Mensen hebben veel stress, gaan steeds maar door en uiteindelijk gaat het niet meer.

Veerkracht zou de oplossing zijn. Wat is veerkracht precies?  In een woordenboek vond ik de volgende definities:

‘Veerkracht is het vermogen om je succesvol aan te passen aan stressoren, je psychologisch welbevinden behouden bij tegenslag. Het is ‘terugveren’ na moeilijke ervaringen. Veerkracht is niet iets wat je hebt of niet hebt.

en ook:

‘Kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen.’

 

Ik geef al jarenlang trainingen in stressmanagement en veerkracht. En ik ga akkoord met wat hierboven staat: je kan aan je veerkracht werken. En ik heb daar heel veel tips (en trainingen) voor maar daar wil ik het hier niet over hebben.
Waarover dan wel?
De vaak voorkomende misvatting dat veerkrachtige mensen onkwetsbaar zijn en dus geen burnout kunnen krijgen… En… ben je wel zo veerkrachtig als je denkt?

Ik ben al sinds 2005 trainer in stressmanagement. Ik heb altijd veel trainingen gevolgd, boeken gelezen en … het belangrijkste: ik heb altijd geprobeerd om de daad bij het woord te voegen – ‘walk your talk’… Ik ben er nog altijd van overtuigd dat dat de reden is waarom ik het zo lang heb volgehouden. Bij stress wist ik wat te doen: ik wist hoe ik aan mijn mindset moest werken, droeg goed zorg voor mijn lichaam (genoeg slapen, goed eten, ontspannen) en leerde de juiste keuzes te maken (#YAHAC).

Maar toch was er (bijna) altijd een zekere vermoeidheid: ook al ging ik op tijd slapen, at ik gezond, mediteerde ik en … had ik niet het gevoel dat ik ‘stress’ had…

En toen is het in 2015 toch misgegaan…

Dit is wat ik geleerd heb: batterijen moet opgeladen worden. Nu bleek dat die van mij dat niet deed. Verder doen met een lege batterij vraagt extra veel energie van het lichaam, uiteindelijk zal het in een stressreactie gaan (zonder dat je dat opmerkt). En als je op die manier een aantal maanden, jaren verder doet, … dan kan het niet goed aflopen, natuurlijk… En dat heb ik zelf ervaren.

Dus vandaag wil ik het hebben over 2 tools die kunnen meten of je batterij al dan niet voldoende oplaadt.

De eerste is de Firstbeat Life

Wat is het? Je draagt gedurende 3 dagen en 3 nachten een klein meetapparaat (de Bodyguard) (bij voorkeur 2 werkdagen en een ‘vrije’ dag).

Je noteert op je smartphone wat je wanneer doet (slapen, werken, eten, lezen, tv-kijken, …). Dat maakt het interpreteren van het rapport achteraf gemakkelijker.

De Bodyguard is verbonden met een app (=maandelijks abonnement), daarop zie je meteen hoe objectieve data omgezet worden in een visuele voorstelling van jouw stress-en recuperatiemomenten. Nadat de meting is afgelopen, worden de data nog verfijnd. Als je wil, kan je daarna nog een individuele feedbacksessie boeken (=aanrader!).

Dit rapport was echt een eyeopener voor mij. De kleuren tonen heel duidelijk wanneer je in je ‘rode’ of ‘groene’ zone bent en… geloof me vrij: dat stemt niet altijd overeen met wat je denkt (te voelen).

Door het zo heel concreet op papier te zien, en te matchen met je agenda, leer je precies wanneer je energie verbruikt en … wanneer je je batterij weer oplaadt. Omdat iedereen al eens een mindere (of meer stressvolle) dag kan hebben, bekijkt men het geheel van 3 dagen. Hoe is het na 3 dagen met je ‘batterij’ gesteld: is die telkens terug opgeladen of … is die ‘leger’ dan toen je begonnen bent (ondanks de 3 nachten).

Wil je hier graag meer over weten? Bekijk dan zeker de video (op Youtube). Daar neem ik je mee in het bekijken van mijn data.

Waarom raad ik het aan? Je krijgt een heel duidelijk, objectief beeld van hoe veerkrachtig je huidige levensstijl is. Ik herhaal: voor mij was het echt een eye-opener!

Voor alle duidelijkheid: het resultaat kan ook een aangename verrassing zijn. Een klant merkte op dat ze, terwijl ze coachingsessies geeft, ‘recupereert’… Ik was, eerlijk gezegd, een beetje jaloers… Een andere klant was bezorgd omdat ze ‘s nachts niet goed sliep. Haar recuperatie bleek prima te zijn. Een hele geruststelling!

De tweede tool is mijn Garmin smartwatch

Misschien vind je de Firstbeat Life nogal een gedoe en misschien heb je al een Garmin: goed nieuws, zelfs de redelijk basic modellen (ik heb er eentje van ongeveer 100 EUR) hebben iets dergelijks.

De smartwatch kan veel verschillende dingen meten, maar wat mij het meeste interesseert in de ‘Body battery’. Ook hier krijg je een visuele voorstelling (in real-time!) van wanneer je energie verbruikt (en de batterij langzaam leegloopt) en wanneer je weer energie oplaadt.Ook hier heb ik een filmpje over gemaakt.

Je kan hier wel niks toevoegen (zoals bij de Firstbeat life) en de data zijn iets minder precies omdat je de smartwatch aan je pols draagt, en de Bodyguard (Firstbeat life) dichter bij het hart.

Er zijn nog andere tools, maar die heb ik zelf niet grondig getest, deze 2 wel, al jarenlang. Maar als jij al iets hebt dat werkt voor jou: perfect!

Waarom kan ik hier niet over zwijgen?

Het is absoluut geen enkel probleem om actief te zijn (waardoor de batterij langzaam maar zeker leegloopt). Zolang je ze daarna weer kan opladen.
Maar wanneer dat niet meer lukt, heb je een probleem.

Weet je nog waarmee ik begonnen ben?

‘Veerkracht is de kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen’

 

Wanneer je batterij niet meer oplaadt, herstelt je lichaam niet meer… En dat leidt uiteindelijk tot burn-out.

 

Stress is overal. Stress is nodig. Maar teveel stress kan serieuze gevolgen hebben.
Sommigen weten dat er iets fout kan lopen en … als ze slim zijn, zoeken ze hulp om er iets aan te doen.
Maar anderen denken dat ze het allemaal nog wel onder controle hebben, of ze hebben nu geen tijd om er iets aan te doen, of… zij zijn sterk, hen gaat dit toch niet overkomen?
Wel, het kan iedereen overkomen… Been there, done that…

Je kan het meten. En … ‘meten is weten’. Dus… waar wacht je nog op?  #YAHAC

Wil je het graag zelf uitproberen, klik dan hier.

Wil je graag als de eerste de nieuwe blogpost en andere nieuwtjes ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!